Blog

Kukac blogja 1. rész

Az Onlyhorse Csapata
Az Onlyhorse Csapata
2023.06.14 13:05
Kukac blogja 1. rész

Az elején csak annyit, hogy mi semmiképpen sem akartunk lovat venni, hiszen sem azt a hatalmas felelősséget, sem azt a napi több órás plusz elfoglaltságot, sem azt a komoly anyagi terhet nem akartuk a nyakunkba venni, amivel egy saját ló tartása jár.
Persze a kivétel a lányunk volt, hiszen neki nagy álma, vágya volt, hogy legyen saját lova, de ne akármilyen, hanem Kukac.

Hadd meséljünk a mi saját lovunkról, Kukacról és a tapasztalatainkról.

Adott egy közel 21 éves ló, aki 3 és fél évvel ezelőttig még egy elhanyagolt iskolaló volt.


Mikor megmentettük, még mi sem tudtuk, hogy mi a számára a legjobb. Azt sem tudtuk, milyen problémái lehetnek, ahogyan a kiegészítők ismerete is kimerült abban, hogy Biotin és magnézium, na jó a legyek, szúnyogok ellen nyáron adtuk neki a fokhagyma granulátumot.
A takarmányozása: széna, zab és müzli – ebből állt a menü.


Emlékszem azt hittük, hogy nagyon jók vagyunk és mindent meg is teszünk, amit csak lehet. Mert a célunk természetesen ez volt!
Csakhogy utólag belátjuk azért hittük így, mert nem volt meg a megfelelő tudásunk, ismeretünk sem a lótartásról, sem a lótáplálásról, sem az egészségmegőrzés lehetőségeiről.


Ma már sokkal, de sokkal több mindent tudunk ezen témákról, sokat tanultunk, fejlődtünk és számtalan készítményt ki is próbáltunk, sőt a mai napig próbáljuk például az ízületvédőket, hogy megtudjuk melyik a legjobb az ő számára.

Amikor már komolyabbra vettük a figurát, elsőként kapott egy vaskúrát, ami elképesztő, milyen változásokat hozott. Még a szeme fehérje is kitisztult és szebben csillogott.
(a lovak 80%-nak ajánlott évente egy vaskúra, idős korban pedig kötelező)

Ezt követte egy ördögcsáklya tartalmú kúra, mely izom merevség ellen hatásos. Azt még mi is nehezen hittük el, hogy micsoda változást okozott a mozgásában, pedig a saját szemünkkel láttuk.


Azt betartottuk, hogy egyszerre csak egy kúrát csináljunk és ne keverjük a többféle kiegészítőt, készítményt.
Így jobban figyelemmel tudtuk kísérni, hogy milyen termék, hatóanyag, milyen változásokat okoz vagy nem okoz.
Sőt minimum 1 hét szünetet is tartottunk közöttük.

A szőrváltást Balance olajkeverékkel támogattuk meg, mellette januártól 3 hónapig kapta a Turmeric Xtra-t, amely egy kurkumás kiegészítő, lenmagliszt alapban. Ezért nem kezdtük el külön a lenmagolajat is adni.

Áprilisban a pollenszezon elején egy Equiresp kúrát csináltunk, hogy megelőzzük a kehességet. Nyilván abban a lovardában is, ahol mi tartjuk a lovat, poros a széna, meg az istálló, meg a pálya, így nagyon fontosnak tartjuk a megelőzést.

A müzlit lecseréltük tápra (1 évvel ezelőtt), ami valóban csodákat tett és tesz vele folyamatosan.
A táp mellett állandó kiegészítőként kapja a Biotint, az Elektrolitot, és valamilyen ízületvédőt. (még nem értünk a sor végére)

És ahogyan említettük, az állandók mellett különböző kúrákat is végig csinálunk, most például a NAF Sand Gard kúrának értünk a végére, ami a homok kivezetését segíti a belekből.

Amit lehet megteszünk, amit lehet elkerülünk. Persze ezzel nem azt mondjuk, hogy minden bajt ki tudunk kerülni, mert ez nem igaz. Viszont az biztos, hogy ezáltal ő sokkal jobb formában van, mint 4 évvel ezelőtt. Rendben van az egészsége, orvost oltáskor látunk (reméljük ez így is marad) és egész évben lehet rajta lovagolni, mi pedig nyugodtan és boldogan viseljük gondját, hiszen nem aggodalommal telnek a napjaink.

Sajnos azonban látjuk mi történik körülöttünk, mivel küzdenek a lovasok és a lovak. Ha csak a szűk környezetünket nézzük, a lovardát, ahol Kukac van, az egyik ló kehes, a másik gyomorfekély gyanújával savlekötőt szed. Egy harmadik paci fél évet állt boxban ínsérüléssel, és ez csak pár példa.
És persze vannak a helyzetek, hogy valamelyik kolikázik, valamelyik lesántul,
még mások fogyni kezdenek....

És kb a végtelenségig sorolhatnánk, hogy mennyi féle fajta betegség, probléma adódhat...de nem erre szeretnénk a hangsúlyt helyezni.

Sokkal inkább arra, hogyan támogasd lovad egészségét, mert hidd el nagyon sokat tehetsz érte és nagyon sokat számít!

Az pedig kulcsfontosságú és még pénzbe sem kerül, hogy figyelj nagyon lovad jelzéseire!

Mi is így teszünk, pontosan ezért vettünk észre valamit, ami számunkra is teljesen új, ezért az állatorvos segítségét kértük.
Hogy mi is ez? A következő részben beszámolunk róla, addigra talán kiderül...

Innen folytatjuk!


UI: A kötelező oltások túl, a Nílusi Láz ellen is van oltás. Kérd bátran az állatorvosodtól.
(évente 1 oltás, és megmentheted a lovad életét)