Blog

Kukac blogja 2. rész

Az Onlyhorse Csapata
Az Onlyhorse Csapata
2023.06.06 13:05
Kukac blogja 2. rész

Cushing-kóros vagy sem?

Ott fejeztük be, hogy észrevettünk valamit.
Miután a téli bundáját tavasszal szépen, gyorsan levedlette, furcsa volt, hogy májusban a ló újra téli bundát növesztett.
A szőre napról – napra nagyobb lett.
Állatorvosi segítséget kértünk.

Már telefonon, mikor megkértük, hogy jöjjön ki, a furcsa tünet elemesélése után, tájékoztatott minket, hogy ez Cushing-korra utalhat.
Miután kijött és megnézte a lovat, azt mondta, ránézésre szinte biztos, hogy az, de mindenképpen csináltassuk meg a vérvételt.
Mert vérből, speciális laborvizsgálattal, meg lehet állapítani „biztosra”.
Leszerveztük a vérvételt, hiszen, a levett vért azonnal, hűtött körülmények között kell a laborba szállítani, így nem elég, ha este az orvos által levett vérmintákkal együtt viszi majd be a laborba.
Megtörtént a vérvétel, aztán egyből vittük is Kukac vérét a laborba, mirelit zöldborsóval hűtőtt kis táskában.

Majd vártuk az eredményt, és bár nem egy örömteli dolog ez a Cushing-kor (aminek mindeközben utána olvastunk), mégis megkönnyebbülést vártunk attól, hogy pozitív lesz a teszt, mert akkor tudjuk mi a baja, és mivel van rá gyógyszeres kezelés, tudunk rajta segíteni.
Bár gyógyíthatatlan a betegség, élete végéig minden nap gyógyszert kell kapnia, viszont ezzel jó életminőséget biztosíthatunk a számára és élheti rendes életét.

Eközben felfigyeltünk rá, hogy sokkal több a vizelete és a boxát már naponta 2x kell takarítani, hogy ne az ammóniában álljon.
A napsütötte karámba nem engedtük ki, mivel már abban leizzadt a nagy bundájában, hogy a boxban állt.

Mielőtt kiderül a vérvétel eredménye, nézzük is meg, mi is a Cushing-kor?

A Cushing-szindróma (vagy más néven PPID, Pituitary Pars Intermedia Dysfunction) főként idős lovaknál fordul elő, és egy hormonális egyensúlyhiány állapotát jelenti. A betegség leggyakoribb oka az agyalapi mirigy (hipofízis) elváltozása. Ennek következtében a hipofízis több hormont termel, különösen a kortizolt és más, általa szabályozott hormonokat, mint például az ACTH-t.
Az ACTH (adrenokortikotrop hormon) fokozza a mellékvese kortizoltermelését. A kortizol szintje így növekszik a vérben, ami számos testi hatást eredményez, például:

Bőr- és szőrzetproblémák: Hosszabb, hullámos szőrzet, lassú szőrzetvesztés, szőrproblémák.

Immunrendszer gyengülése: A kortizol gátolja az immunrendszer normális működését, így a ló érzékenyebbé válik a fertőzésekre.

Izomzat sorvadása: A Cushing-szindrómában szenvedő lovaknál gyakran tapasztalható izomzat sorvadása és általános erőtlenség.

Emésztési problémák: Az emésztési folyamatok lassulása, fokozott gázképződés és más emésztési rendellenességek jelentkezhetnek.

Szőrtelenség és potroh elhízása: Az idült kortizol hatására gyakran kialakulhat a potroh elhízása és a szőrtelenség.

Fokozott szomjúság és vizeletürítés: A hormonális egyensúlyhiány hatására a ló fokozottan szomjas lehet és gyakrabban vizelhet.


Ezeken túl számost tünetet okozhat: pataír-hagyulladást, ízületi problémákat, gyomorfekélyt, nagymértékű izzadás, kedvtelenség, rossz közérzet, romló teljesítmény, hanyatló kondíció, rendellenes zsírlerakódás, fertőzések.


A pontos okok még nem teljesen ismertek, de a genetikai hajlam, az életkor és környezeti tényezők szerepe feltételezett. A Cushing-szindróma kezelése általában speciális táplálkozási és gyógyszeres terápiát foglal magában, amelynek célja a tünetek enyhítése és a ló életminőségének javítása.

Mi lett a vérteszt eredménye?

Negatív lett, bár határértéken, de negatív.
Ettől egyáltalán nem könnyebbültünk meg. Mert akkor mitől vannak tünetei a lónak?
Persze, kaptunk olyan tanácsot, hogy nyírassuk meg a lovat. Ok, de ettől még a probléma nem oldódik meg, hiszen valami miatt nagy bundát növesztett nyáron, és ha lenyíratjuk róla, nem fogunk megnyugodni és kipipálni, hogy akkor most már minden rendben van, probléma megoldva, mert ez önbecsapás.

Mi a következő lépés?

Az állatorvos felvázolt 2 lehetőséget, amiből választhattunk:
Egyik: megismételjük a vérvételt.
Másik: elkezdjük a gyógyszeres kezelést, ami csak akkor fog hatni, ha a ló valóban Cushing-kórban szenved. Ezzel kiderül az is, hogy valóban az-e és csak a vértétel nem „sikerült”.

Mindkettő ugyanazt a pénzügyi költséget jelenti: 40.000 forint.

Hogy hogyan döntöttük, és melyiket választottuk, arról a következő részben számolunk be!